Az úgy volt, hogy április 8-án megtisztogattuk a Tubes Ultra Trail útvonalát és a ROOM bistro&club a Mecsek Maraton Team Sportegyesület
közbenjárására felajánlotta, hogy munkánk elismeréseként egyikünk egy
hétig végigeheti az étterem paleo menüjét (merthogy nekik ilyen is
van!). Szily Attila
volt a szerencsés nyertes, de nem tudott élni a lehetőséggel, így
átvettem tőle a kést és a villát, hogy leteszteljem a pleisztocén konyha
remekeit.
Szubjektív beszámoló:
Hétfő
Későn érkeztem.
Feltehetőleg egy neander-völgyi horda foszthatta ki a pultot már dél
körül, úgyhogy a napi menüből csak köret maradt, de szerencsére a
terjedelmes kínálatból össze tudtak nekem állítani egy egyedi paleo
csomagot.
Gyömbéres paradicsomleves uborka kockákkal (pirított mandulás brokkoli krémleves helyett)
A paradicsom komoly viták tárgya a paleo közösségen belül: egyesek
szerint lektin tartalmától autoimmun beteg leszek, mások szerint még pont
belefér. Megnyugtató, hogy a Room Bistro is az utóbbi progresszív
iskolát képviseli. A levesnek szerencsére semmi köze a menzás, késői
pliocén idején konzervesített, betűtésztás, kristálycukorral felütött
rettenethez. Inkább a gazpacho-vonalat követi: friss, krémes, savanykás
és az apró rostok elárulják, hogy nem sűrítményből készült. A gyömbér
éppen csak érződik, nem uralja el samponízzel a levest, mindössze
felerősíti a friss és savanykás paradicsomosságot. Az uborka kockák
csodásan hidegek és roppanósak, a színek az ízekhez hasonlóan frissek.
Tökéletes egy ilyen punnyadt meleg naphoz. Valamilyen borsos szószos csirkemell (rozmaringos pulyka helyett) gombás tojás lepénnyel
A csirkemell könnyen túlsül és akkor olyan kemény és szikkadt lesz,
mint a gyapjas mamut talpa. Itt szerencsére nem ez a helyzet, ideális az
átsültség/szaftosság hányados. A gombás tojáslepény nagyon laktató,
gomba nélkül túl száraz is lenne, szerencsére a csirkét borító szaft is
besegít. Nem különleges, vagy izgalmas, de mindenképp jó arányérzékkel
összerakott, korrekt főfogás.
Kedd
Kapros-mandulatejes csibeleves
A kapor és a mandula
első hallásra ijesztő kombináció, de szerencsére az utóbbi íze
egyáltalán nem érződik, csak a színért és a sűrűségért felelős. Nagyon
gazdag leves, nagy roppanós zöldségekkel, gombával és persze csirkével. A
csirke mennyisége szerényebb volt, de ez véleményem szerint csak
merőkanál-kezelési anomália lehetett. A kapor nem szárított, hanem
friss, szemre sok van a levesben, de az íze mégsem ural el mindent. Harmonikus és üde.
Fehérboros gőzölt harcsafilé párolt zöldséggel, citromfű mártással
Színkavalkád, ropogós frissesség, tavaszias ízek. A harcsa harcsaságát
nem tudom megítélni, a halak margarinjánál és parizerjénél, azaz a
pangáziusznál sokkal jobb, de meglepő lenne, ha egy menübe tényleg
beleférne a valódi szürke harcsa. A lényeg, hogy nem mocsárízű és nem is
íztelen vizes vatta, a citromfű mártás nagyon jól eladja. A zöldségköret
sokféle jóságból van összerakva, pont falatnyi méretű darabokkal, nem
nyers és nem is krémmé főzött. Ez a főétel sokkal jobban harmonizál a
levessel, mint a tegnapi.
Szerda
Édesburgonya kelleves
A jó öreg kelkáposzta
leves tehát elkészíthető paleo stílusban is. Mindössze annyi kell, hogy a
krumplit édesburgonyával helyettesítsék és persze tejföl sem kerülhet
bele. Nagyon tetszett, hogy nem főttek krémesre a nagy kellevél darabok,
egy kis ropógósságot megőriztek. Azért ízében ez a jó öreg kelleves,
nem több. De ez több, mint 35.000 éve így van jól.
Újhagymás totuval töltött csirkemell, zöldség spagettivel
Igen, a „totu” hallatán én is úgy néztem, mint egyszeri Homo habilis a
részecskegyorsítóra, de gyorsan felvilágosítottak, hogy ez
tulajdonképpen tejmentes túrópótló. Tojásfehérjéből készül és a
felhasználási területe is megegyezik az igaziéval. Hagymával keverve
jelen esetben egy gusztusos csirketöltelékké alakult, egy szép paprikás
szósszal leöntve kellően szaftos és már-már a nemzeti lobogó színeit
idézi. A paleolit zöldség spagetti a totuval ellentétben nem utánozni
kívánja neolitikus megfelelőjét, hanem újragondolja azt. Többféle
zöldségből (cukkíni, répa, kel, uborka) áll össze és hosszú, vékony
spagettialak helyett inkább ceruza vastagságú és hosszúságú. Szép és
finom főétel, a mai levest messze lekörözi.
Csütörtök
Szárnyas karfiolleves pestoval
A
karfiollevesnek természetesen nincs szárnya, csak a csirkének, ami
bőséggel került bele. A pesto igen jó fűszere lett a nem túl ízgazdag
csirke-karfiol kombinációnak, zöldítette, zsírosította és diszkrét kis
aromával megtolta. Egyszerű leves igen ötletesen feljavítva.
Cukkini rakott húskenyérrel
Természetesen megint késve mentem (1-kor!), így a paleo köretet valakik
már felzabálták előlem. Cukkini helyett paleo elveknek megfelelő
köretet választottunk: karfiolkrémet. Oh, wait! A leves is karfiolos
volt, de ez egy ilyen puffadós nap. A krém az én ízlésemnek túl
fokhagymásra sikerült (vagy csak túl hisztis és öreg a gyomrom), de
azért finom. A húskenyér, mint név. Háááát, kollégiumi menzákon és a
magyar vendéglátás mélyebb bugyraiban szocializálódva nekem ez a tegnapi
maradék kreatív eltüntetésének szinonimája a fasírttal és a pástétommal
együtt. A csalásra úgy lehet ráismerni, hogy a darálék agyon van
fűszerezve (általában borsozva). Itt szerencsére nem ez a helyzet,
könnyű, már-már kevés ízű a húskenyér. Lehet, hogy mégsem átverés? Az
egész egy szép színű, kissé csípős szósszal van nyakon öntve. Ezek így
külön-külön finomak, de valahogyan, valamiért együtt van egy
samponos-tusfürdős utóízük. Hosszasan próbáltam rájönni, hogy melyik
összetevő a felelős, de közben elfogyott az egész. Szóval annyira mégsem
volt rossz, sőt.
Péntek
Zöldség krémleves pirított csirkemájjal
A leves kibogozhatatlanul sokféle zöldségből áll, a színe egészen különleges sárga, apró fehér és sötétbarna szemcsékkel. Remekül harmonizál a roppanós csirkemáj kocka feketébe hajló sötétbarnájával. Külön pluszpont, hogy nem akarták megúszni valami májgaluska szerű izével, ez bizony tömör máj. A zöldségek ízét nem nyomja el semmilyen fűszer, minden harmonikus és szép.
Zabpelyhes-batátás csirke, balzsamos levélsalátával
A tányért szinte teljesen eluralta egy súlyosan szénné égettnek kinéző mamuttalp, a zsenge kis salátalevelek csak nyögtek alatta és balzsamosat izzadtak. A rémisztő feketés-sötétbarnás kéreg reszelt batáta – tehát édesburgonya egzotikus karibi hangulatot idéző néven - és zabpehely keveréke. És nem égett oda, csak ropogósra karamellizálódott, belül pedig kifejezetten szaftos. Egy griffmadár, vagy testépítő csirke komplett mellkasát borítja be egyébként ez a kéreg. A köret tehát egybe lett dolgozva a hússal, ami nagyon szellemes és önmagában is igen laktató megoldás, a saláta csak azért kellett, hogy ne legyen olyan magányos a tányéron a csirke. Eddig is jóllakattak a megkóstolt menük, de ez a mai az átlagosnál is komolyabb mennyiség volt, a kajakómát alig tudtam lábon kihordani.
Szombat
Amíg én az Ultrabalatonon a paleo elveket maximálisan felrúgva nyomtam a géleket és izotóniás italokat, addig a feleségem átvette és véleményezte a szombati menüt. A véleménye:
„Fehérboros hagymaleves parmezánnal:
Finom volt. 3-4-féle hagyma tökéletes állagúra főzve, nem puha és nem nyers, hanem a kettő közötti. Érződött a fehérbor íze benne, de egyáltalán nem nyomta el. A parmezánt nem éreztem külön, de jól helyettesítette a tejszínt, amit általában a hagymalevesbe teszünk, így parmezán nélkül gondolom nem lett volna ilyen jó ez a leves.
Gyöngyhagymás sertéstokány zellerrizzsel:
Írta és fényképezte: Mandel Iván
Megjegyzések
Megjegyzés küldése