Társadalmi felelősség - Komlói egészségnap


Történt még a nyár végén, hogy egy barátom felhívott telefonon. Ő amolyan véleményvezér, mai szóval infulancer a társaságban. A mondanivalója lényege az volt, hogy egy közös ismerősünktől hallott egy kezdeményezésről, ahol – ha igazán komolyan gondolom a népnevelő gondolataimat – remek alkalom nyílna arra, hogy szélesebb körben is propagáljam, propagáljuk az egészséges életmódot, az egészséges táplálkozás, a táplálkozás-mozgás kapcsolatának fontosságát.



Ez a közös ismerős Fodor Péter volt, aki a környék egyik meghatározó közétkeztetőjeként is működő Mevid Zrt.-t vezeti. Péterék cége hagyományteremtő céllal a komlói tankerületbe szervezett egy többállomásos egészségnapot Komló város általános iskolásai számára. Ehhez keresett külsős résztvevőket is a program színesítéséhez.



…mert szép dolog, hogy mi itt futosgálunk, meg sportolunk minden mást is, de vajon mi mindenre tud jó lenni még az a tudás és tapasztalat, amit ki-ki más-más indíttatásból ezalatt megszerez. Intenzitástól függő mértékben, de mind sokat tanulunk egészségről, testünkről, táplálkozásról, teljesítményről. Megismerünk – és ki is próbálunk – újabbnál újabb edzésmódszereket, étrendeket, recepteket. Mi több! Az egyesületi programokon és a mindennapok során is tapasztalatot cserélünk ezekről. Valljuk be, hogy legtöbbször csak egymás közt. Ott, ahol könnyű a téma, egy a vélemény, közös a fősodor: a sport, az egészség, a fittség.



De vajon elég-e ez? Én anno rendkívül büszke voltam arra, amit az életmód váltásommal elértem. Még akkor is, ha voltak mellékhangok (olykor akár a kínosan szűk környezetemből), akik félig zárt fogak közt jegyezték meg, hogy „most már kórosan sovány vagy”, „áh, ez már azért túlzás”, „a futáson kívül csinálsz-e még valamit egyáltalán?”, stb. A kedvenceim mindig azok a megjegyzések voltak, amik úgy indultak, hogy „jó-jó, de…” Idővel aztán ezek közül többen bejelöltek a Straván vagy az Endomondon, mint friss követők. A sors fura fintora, hogy a szervezők közül is tudnék említeni ilyen életmódváltót. De nem szabad ezen csodálkozni. Valahol mindegyikünk sztorija így indult. Rendben van ez így, azt gondolom.



Tök jó: Nekem sikerül. És sikerült még három-négy embernek az ismerőseim között. Olyan felnőttek, akiknek már szabad akaratuk van. Szabadon akaratukból választottak: Először a kevésbé egészséges életmódot, majd szabad akaratukból kezdtek el sportolni is, tértek át egészségesebb étrendre, életmódra. Az ő sztorijuk nagyjából így néz ki: láttak egy vagy több példát, átértékelték a saját élethelyzetüket, utána olvastak, utánakérdeztek, rágugliztak, majd beleálltak, csinálták… és nem hagyták abba. Magunk között szólva mindennapi hőstettek ám már ezek is. Minden elismerés jogosan jár nekik.



De sajnos sokan vannak, akiknek a környezetében nincs példaérték, akik az információhoz csak korlátozottan jutnak hozzá, hiszen nem is tudják, hogy mit és hol keressenek. Ilyenek a gyerekek. Kiemelhetném a hátrányos helyzetű családokból érkező gyerekeket, de a friss tapasztalatom az, hogy egészségtudatos életmód kapcsán nincs számottevő különbség jövedelmi helyzet alapján a mai általános iskolások között. Ezért is kaptunk az alkalmon, hogy részt vegyünk a szervezett egészségnapon, mint kiállító állomás.


Az program nagyjából a következő volt 10-12 állomáson forgószínpad jelleggel 150-160 gyermek 7 fős csapatokban váltogatja egymást. Ezeken az állomásokon 7-10 perces interaktív bemutatókon vesznek részt, ahol élményeken, tapasztalatokon keresztül jutnak hozzá az egészséges életmód (főleg a táplálkozás) jó gyakorlataihoz.



Az előzetes ötletelgetések alatt arra jutottunk, hogy a Mecsek Maraton Team képviseletében önálló állomásunk lesz, ahol a gyerekek a bevitt és az elégetett energia kapcsolatát ismerhetik meg. Egyszerű, ugyanakkor élményszerű és lehetőség szerint nem időigényes feladatot kellett kitalálni. Fontos volt, hogy ne legyen verseny sem a csapatok között, sem a csapattagok között, de az állomásunk üzenete rögzüljön az srácok elméjében.


Végül az alábbi koreográfia körvonalazódott ki: Először az egész csapatot jól megmozgattuk. Mindenkit öt perc intenzív testmozgásra „kárhoztattunk”. Lehetett ugráló kötelezni, zsámolyra szökdelni, magas térdemeléssel helyben futni vagy éppen felüléseket csinálni. Ha megunták, vagy elfáradtak, lehetett váltani az egyes mozgásformák között. A lényeg az volt, hogy öt percig folyamatosan kimondottan intenzív mozgásformát csináljanak. Mi lettünk a "mozgásos" állomás.


Miután ez a kis kardió megtette a hatását, és már mindenki lihegett, megmutattuk nekik, hogy kábé mennyi energiát égettek el ezzel az izzasztó feladattal. Persze nem kalóriatáblázatokkal bombáztuk őket, hanem szemléletesen demonstráltuk nekik: Egy kocka csoki. Ennyi, és nem több. Persze ezen teljesen elképedtek, de az igazi meglepetés csak akkor jött, amikor gyors fejszámolásban kiszámoltattuk velük, hogy mennyit kellene mozogniuk egy tábla tévénézés közben elmajszolt csoki után. Ment a hüledezés rendesen, még néhány pedagógus is lesápadt az arányokon.



Még mindig tudtunk tenni egy újabb csavart a dologba, és megmutattuk, hogy ez az egy kocka csoki hozzávetőleg egy kisebb körte energiatartalmának felel meg. Ami ugye jóval laktatóbb uzsonnára, mint egy kis kocka csokoládé.



Általánosságban elmondható volt, hogy a gyerekek egyrészt nagyon nyitottak voltak a játékos feladattal összekötött „tanulásra”, és biztos vagyok benne, hogy jobban rögzültek a tudatukban momentumok, mintha valamilyen száraz tantárgyi óra keretében be kellett volna magolniuk a következő dolgozatra. Ugyanakkor a gyerekek őszinte reakcióiból az is nyilvánvalóvá vált, hogy a mozgás és a táplálkozás a gyerekek mindennapjaiban nem kötődik az egészséges élet fogalmához. Az iskolában még talán, de otthon egész biztosan ritkán esik szó róla. Ha figyelnek is a szülők a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a mintakövetés elmélyítését szolgáló miértek ritkán kerülnek kihangsúlyozásra.

Szintén érdekes volt szembesülni azzal, hogy már az 5-6. osztályos korosztályban is a 150 fős csoportból 4-5 gyereknek is volt dokumentált ételintoleranciája. Ők azok, akik mióta tudnak olvasni, a bonbonos doboz hátoldalát is megnézik, mielőtt vennének belőle. Ők azok, akiknek életbevágó az étlapon elolvasni az apróbetűs részeket. És ők azok is, akiknek a feladat végén bónuszként felajánlott demonstrációs csokoládék helyett dupla adag körtét tudtunk adni. „Mert a körte hátoldalán nincs aláhúzott felirat”.


Jó érzés volt részt vállalni ebben a feladatban. A pátoszi hangvételt kínosan kerülve is azt vallom, hogy a felnövő generációknak a nagybetűs életbe lépve egyre inkább le kell vennie a terhet az őket korábban a háttérből folyamatosan támogató társadalom válláról. Ez viszont csak akkor érhető el, ha felnőttként kilépve az iskolapadból (legyen szó bármilyen szintű vagy fokú végzettségről) tudatosan figyelnek az összhangra és kiegyensúlyozottságra testi és mentális értelemben is. Ennek írmagját viszont leginkább a gyerekkorban lehet elültetni a fejekben, ami viszont a mai felnőttek felelőssége.

A rendezvényt utólag minden résztvevő sikeresnek találta, így várhatóan a következő évben újabb állomásokon is megrendezésre kerül a megyében. Úgy gondolom ott a helye az Egyesületnek ezeken, számíthatnak Ránk a szervezők.



:

Megjegyzések